Dette brætspil er et af de ældste man kender til i historien. Det kan dateres ca. 5000 år tilbage i tiden og menes at have sine rødder i Ægypten, Grækenland eller andre lande fra dette sydlige område. Backgammon er så gammelt, at det har et latinsk navn ’ludus duodcim sctiptorum’ som groft oversat betyder spillet med de 12 linjer. Alle kan spille og vinde dette spil, da det ikke udelukkende handler om færdigheder og kunnen, men også hviler på tilfældigheder fra terningerne. Man kan spille det spil som hygge eller bruge det til væddemål og endda gambling.

Sådan spilles spillet

Når man køber et backgammonspil vil man få et spillebræt med 24 spidser fordel over brættets to sider. De første seks spidser for hver spiller er ’hjemmet’, hvorimod de resterende kaldes ’det ydre hjemland’. Man har hver 15 brikker af samme farve, oftest ses disse i sort/hvid, disse fordeles efter regelsættet på brættet, hvorefter man med terningekast skal forsøge at flytte alle brikkerne hjem og ud i margenen. Man er kun sikker, hvis man har to af sine brikker stående på samme felt, med dette trick kan modstanderen ikke flytte hen på samme felt eller slå éns brikker ud af spillet.

Spil backgammon på nettet

Dette spil handler om strategi og konkurrence, derfor har det vundet indpas på mange af de online spillesider, hvor man kan spille om pengegevinster – eller bare spille for sjov. Backgammon er typisk også en del af de standardspil, der findes på computere når disse købes med en startopsætning fra leverandøren. Backgammon har derved ligeså høj status som de klassiske kort- og brætspil på markedet. Dette spil er yderst populært på nettet, da man mod værdige modstandere kan træne sine evner ved at deltage i turneringer mod de bedste spillere.

Backgammon kan spilles af alle i familien

Så snart ens børn når alderen, hvor de begynder at forstå reglerne i Ludo, kan de også spille backgammon. Dog skal de nok have lidt hjælp til at starte med, da spiller kræver at man forstår grundreglerne. Har man større børn i hjemmet kan man inkludere dobleterningen i spillet og f.eks. sætte de huslige pligter på højkant således at disse fordeles. Man kan selv lave sine egne turneringer i hjemmet, hvor man nedskriver point efter sekvenser af tre spil. På denne måde kan man selv skabe sit eget præmiesystem og finde familiens vindere.

Backgammon findes i alle størrelser og kan spilles hvor som helst

Da spillet er så populært blandt mange af forbrugerne, findes de i forskellige størrelser. Alle indeholder de samme ting; brættet, brikker, terninger og regelsæt. Skal man f.eks. ud og rejse eller på en længerevarende køretur i bil, tog eller bus kan man med fordel anskaffe sig et af de mindre spil i rejsestørrelse. Disse findes både som minikufferter med kanter således at brikkerne ikke forlader brættet, men også i magnetversioner, hvor brikkerne bliver liggende – ideelt til køreturen. Det mest købte backgammon i Danmark er den standardiserede størrelse, der passer med en legekuffert.

 

Disclaimer